Przepis zaczerpnęłam ze strony makelifeeasier.pl. Doprawdy nie wiem, dlaczego potrawę z przepisu nazwano puddingiem... Ten zawsze kojarzył mi się z konsystencją budyniu, a tutaj otrzymujemy, de facto, normalne ciasto. Ale nie bądźmy drobiazgowi. Przepis nadał się idealnie do wykorzystania resztek wiśni, które zostały w domu. Jest bardzo prosty i w zasadzie nie potrzeba do niego zbyt dużej ilości składników, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako szybkie rozwiązanie na letnie popołudnia z kawą lub innym trunkiem. (Acz nie zaszkodzi sprawdzić zawartości lodówki: pewna swojej musiałam najpierw lecieć po kostkę masła [posiadając w domu jedynie jej ćwierć], potem po jajka do teściowej [ostało się jedno]. Także nie znasz dnia ani godziny, domowa gospodyni.)
Składniki:
- 500 g wiśni (ja dodałam tyle, ile miałam - wystarczyły do pokrycia całego dna formy, nic więcej)
- 60 g cukru pudru (u mnie drobny cukier do wypieków dał radę)
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 100 g brązowego cukru
- 100 g roztopionego masła
- 10 łyżek stołowych mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nastawić piekarnik na 180 stopni. Wiśnie (oczywiście pozbawione pestek) wyrzucić na wysmarowaną masłem formę. Posypać cukrem pudrem - pięknie puszczą sok. W dużej misce należy utrzeć jajka z cukrem - masa będzie przypominała płynny miód (co - do momentu dodania mąki - się nie zmieni ;-)). Następnie dodać roztopione masło, mleko i wszystko wymieszać. Na końcu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć z "miodową zawiesiną". Przygotowaną masę wylać na owoce i wstawić do nagrzanego piekarnika na pół godziny.
Składniki:
- 500 g wiśni (ja dodałam tyle, ile miałam - wystarczyły do pokrycia całego dna formy, nic więcej)
- 60 g cukru pudru (u mnie drobny cukier do wypieków dał radę)
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 100 g brązowego cukru
- 100 g roztopionego masła
- 10 łyżek stołowych mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nastawić piekarnik na 180 stopni. Wiśnie (oczywiście pozbawione pestek) wyrzucić na wysmarowaną masłem formę. Posypać cukrem pudrem - pięknie puszczą sok. W dużej misce należy utrzeć jajka z cukrem - masa będzie przypominała płynny miód (co - do momentu dodania mąki - się nie zmieni ;-)). Następnie dodać roztopione masło, mleko i wszystko wymieszać. Na końcu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć z "miodową zawiesiną". Przygotowaną masę wylać na owoce i wstawić do nagrzanego piekarnika na pół godziny.
Faktycznie prosty i wydaje mi się że inne owoce (np: jagody) również będą pasować :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, jak piszesz :)
OdpowiedzUsuń