6/04/2015

czekoladowo-pistacjowe babeczki wróżki Goplany

Nad brzegiem Gopła zasiada, długie włosy macza w kroplach rosy. Wsłuchuje się w szelest pasm płaczącej wierzby i raczy się babeczką z mchu i paproci... Myśli Goplana: "Może w istocie zostanę...? Przejdę cicho po ogrodzie, wśród bratków, nasturcji..."*

Wyglądają jak małe kamyczki z porosłym na nich mchem. Unoszone do gust, wzniecają delikatny pyłek herbaty matcha - pyłek wróżki? Błyszcząca i gładka powierzchnia czekolady pęka, drobinki pistacji łaskoczą podniebienie,  po chwili czuje się delikatny, miękki środek - kakaowo-pistacjowy... Słodycz zmieszana ze słoną nutą. Jak ideały wróżki zmieszane ze łzami rozczarowania. Goplana...

Składniki na ciasto:
 - 160 g mąki
 - 160 g masła (w temp. pokojowej)
 - 130 g cukru
 - 3 jajka
 - pół tabliczki czekolady Goplana klasycznej gorzkiej (albo łyżka kako)
 - łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie (pistacjowe masło orzechowe):
 - ok. 100 g pistacji
 - 3 łyżeczki oleju kokosowego
 - cukier-puder do smaku (od jednej łyżeczki do jednej łyżki)

Ponadto:

 - tabliczka czekolady (albo słodkiej, albo gorzkiej)
 - garść pokruszonych pistacji do posypania
 - herbata matcha do posypania


Pistacje obrać z łupinek, wrzucić do blendera razem z olejem kokosowym i cukrem pudrem i zmielić na masło orzechowe. (Gdyby masa była za rzadka - dodać pistacje. Gdyby za gęsta/zwarta - dodać olej.)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  
Pół tabliczki czekolady roztopić w kąpieli wodnej.
Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą i jak najjaśniejszą masę. Następnie dodawać jajka - po kolei, za każdym razem dobrze łącząc je z masą. Potem czas na czekoladę - przelać ją miski i również dokładnie wmieszać.
W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie przesiać je do masy. Całość dokładnie wymieszać.

Foremki na babeczki wypełnić do połowy wysokości. Na środek nakładać ok. pół łyżeczki-łyżeczkę pistacjowego masła orzechowego; na wierzch wyłożyć resztę ciasta kakaowego.

Babeczki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut do tzw. "suchego patyczka".

Tabliczkę czekolady - w moim przypadku gorzkiej, ale można i mleczną - roztopić w kąpieli wodnej i polać nią babeczki. Od razu posypać pokruszonymi pistacjami. Gdy czekolada ostygnie, posypać herbatą matcha.

Smacznego!







Przepis bierze udział w akcji:

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/z-czekoladowa-nuta#

________
* Słowa bohaterki stanowią odwołanie do poematu Jana Lechonia (do przeczytania TUTAJ).

2 komentarze: