9/14/2019

Velma Dinkley poleca: ciastka paluchy wiedźmy

 - Jinkies! - możesz rzucić za Velmą na widok przerażających, ociekających grozą (i marmoladą truskawkową) paluchów wiedźmy. Spokojnie, jak w przypadku większości zagadek rozwiązywanych przez ekipę Scooby Doo, tak i tutaj mamy do czynienia ze zjawiskiem, które można wytłumaczyć logicznie. "Duchy nie istnieją" - powtarza Velma w spin-offie z 2018 roku. Możemy dopowiedzieć: "Złe wiedźmy są tylko w bajkach." A ich paluchy to po prostu... przepyszne ciastka maślane!

Ciastka paluchy wiedźmy uświetniały nasze urodziny w stylu Scooby Doo, świetnie nadadzą się też na wszelkiego typu imprezy Halloweenowe. Zaskoczenie i efekt "wow!" murowane!

składniki:
  • 225 g masła
  • 2 2/3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

+ migdały obrane ze skórki (u mnie ok. pół szklanki)
+ marmolada, dżem albo konfitura w kolorze czerwonym

wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednorodną masę. (Masło nacinam na kawałki - takie małe kosteczki - bezpośrednio przed wrzuceniem do miski albo już w niej - dzięki temu wygodniej będzie się wszystko mieszało.)
  2. Z ciasta zrób kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej pół godziny.
  3. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
  4. Z ciasta formuj paluchy - cienkie wałeczki (podczas pieczenia ciasto urośnie).
  5. W miejsce paznokcia zrób kleks z marmolady, dżemu albo konfitury.
  6. Wciśnij w miejsce paznokcia migdał.
  7. Z pomocą noża ponacinaj paluchy w miejscach stawów.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut (do zarumienienia; czas pieczenia zależy od wielkości paluchów.)

Gotowe!


4 komentarze:

  1. dobrze, że mój syn nie widzi, bo pewnie by chciał, żebym mu takie upiekła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Planuję takie paluchy zrobić:-)) Trzymaj kciuki bym znalazła czas i by się udały:-)))
    Pozdrawiam serdecznie:-)))

    OdpowiedzUsuń